dinsdag 10 februari 2015

Psychomotoriek 'de driehoek'


In de lessen bewegingsopvoeding komt er zo veel meer bij kijken dan louter het bewegen zelf. Eigen lichaamsdelen in contact brengen met objecten of medeleerlingen, met toenemende aandacht voor aangepaste ruimte-inname. Samen rekening houden met ruimtelijke begrenzingen, bewegingsrichtingen herkennen en opvolgen... Een kleuter beleeft eerst een ervaring vooraleer ze tweedimensionaal te werk kunnen gaan. Al spelend leren! 

Bewegen op jonge leeftijd is namelijk zo belangrijk. Niet alleen voor het verwerven van fysieke fitheid  maar het heeft vaak ook veel invloed op het later leren in de lagere school. Volop bewegen is dus de boodschap! Niet alleen op school, maar zeker ook thuis. Gooien en vangen, rollen om de lengte-as, schommelen, evenwicht houden, ronddraaien, ... het zijn allemaal belangrijke vaardigheden. Kinderen worden niet vanzelf schoolrijp. Er zijn heel wat vaardigheden die aan de basis ervan liggen.Alleen als kinderen veel kansen krijgen, kunnen ze deze basisvoorwaarden ontwikkelen.

Geef kinderen voldoende bewegingskansen en speelruimte, bewegen en spelen zijn van ontzettend belang voor de ontwikkeling van een kind en dus ook voor het schoolrijpheidsproces.

Meer weten? 
Volg SportJufJanne op twitter voor allerlei interessante weetjes en nieuwtjes! 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten